top of page

 

 

מאת אבישג לבקוביץ,  דיאטנית קלינית מטפלת בהשמנה והתנהגויות אכילה

 

"אני בת 38, שמנה מאז שזוכרת את עצמי. במשפחה תמיד קראו לי  "שמנמונת" וציפו שארד במשקל. עשיתי הרבה דיאטות. יורדת ועולה יורדת ועולה. בתקופות הרזון שמחתי בגופי, הייתי רעבה והתגעגעתי לאוכל... ובתקופות ההשמנה אכלתי וספגתי בכאב את מבטי האכזבה מכל כיוון:
"לא חבל?"

 

יחסי עם האוכל הפכו למסובכים ומבולבלים. הרגשתי איך העייפות והיאוש משתלטים עלי. מה עוד? ניסיתי כל דיאטה שיש אבל לא השגתי כלום חוץ מבלבול ועודף משקל. מה עכשיו?

 

לאחרונה פגשתי אנשים שרזו במהירות באמצעות  ניתוח "שרוול" ואמרתי לעצמי: זה הפתרון בשבילי, הניתוח ישמור עלי, לא יתן לי להשמין בחזרה. הרגשתי שמצאתי את חוף המבטחים שלי: "לא עוד דחף לאכול, לא עוד צורך באיפוק, הנה מגיע הסוף לייסורי"

 

בשנים האחרונות ניתוח השרוול (ניתוח בריאטרי) הפך להיות פתרון נפוץ לאלו המתמודדים עם משקלם במשך שנים. יש שחושבים שזהו פתרון קסם אך אין זו אלא דרך חדשה רצופת אתגרים.  

.

חלק מהמנותחים מאמינים שלאחר הניתוח הם יהיו משוחררים מלחשוב על האכילה שלהם. למעשה, הצלחה ארוכת טווח אחרי ניתוח שרוול דורשת את ההפך.

 

 אחד הנושאים החמים שעלו לדיון בכנס הבינלאומי להשמנה שנערך בבוסטון בנובמבר 2014 היה התנהגות האכילה של מנותחי שרוול והשפעת התנהגות זו על ירידה ושמירה לארוך זמן על המשקל החדש. מחקרים מראים כי התנהגות אכילה נשנשנית, אכילת כמויות קטנות לעיתים קרובות, אכילת לילה ואכילה בהיסח הדעת הינן התנהגויות המנבאות עלייה חוזרת במשקל.

 

 

איך ניתן לעזור לאנשים שעברו ניתוח שרוול לשנות את התנהגויות האכילה שלהם?

 

"כל חיי אני עוברת מדיאטה אחת לשניה, כל פעם מאמינה מחדש ש- זהו זה, הפעם אצליח "לתכנת" מחדש את הגוף שלי, אצליח לאלף אותו"

 

את הגוף שלנו אי אפשר לאלף או לתכנת. לגוף שלנו יש נשמה ותודעה והן מעורבות בכל תהליך האכילה  בצורת תחושות מחשבות ורגשות. על ידי  רכישת מיומנויות קשיבות ניתן לעזור למנותחי "שרוול" להתגבר על הקשיים המלווים את הניתוח בטווח הקצר והארוך. אכילה קשובה הינה גישה המלמדת את המנותחים מיומנויות אכילה ומאפשרת לזהות, למנוע, ולפתור אכילה בעייתית ובעיות אחרות לאחר ניתוח "שרוול".

האכילה הקשובה מורכבת משאלות המכוונות לקשיבות ומובילות להתנהגות אכילה מיטיבה לפני ואחרי הניתוח.

 

מתי אני אוכל? 

 

"אני לא יודעת איך מרגיש להיות רעבה, שנים שלא חשתי רעב, אני אוכלת כשיש אוכל סביבי, כשיש לי זמן, כשאין לי משהו אחר לעשות..."

 

לאחר ניתוח שרוול, אותות רעב יכולים להעלם לזמן מה ובתקופה זו המנותח צריך להעזר באותות חיצוניים כדי להאכיל עצמו בצורה מתאימה. לאחר תקופה, התיאבון חוזר וזה הזמן ללמוד להכיר את אותות הרעב וללמוד להבדיל בין סימנים פיזיים אמיתיים לרעב (חוסר שקט, ריקנות בבטן, קושי להתרכז) לבין אותות רגשיים או חברתיים המעוררים לאכילה שלא מתוך רעב ושימוש באוכל ככלי התמודדות.

 

מה אני אוכל?   

 

"בימים טובים אני אוכלת ממש נכון, סופרת נקודות ואחוזי שומן, לא מרשה לעצמי לאכול מרשימת המזונות האסורים, הבעיה היא אין הרבה ימים כאלה... רב הימים שלי הם ימים רעים"

 

רוב המנותחים ניסו מספר רב של דיאטות לפני שהחליטו לעשות ניתוח שרוול. דיאטות מייצרות דפוסי חשיבה שמלווים את המנותח גם אחרי ניתוח שרוול. מנותחים מדווחים שעם החזרה לאכילה יש חזרה לדפוסי חשיבה ישנים כגון: תיוג מזונות כרעים/ טובים, תיוג עצמם כ"רעים" כאשר הם אוכלים "מזונות רעים" ועיסוק יתר באוכל. בנוסף מתעורר לאחר הניתוח פחד מכך שלא יוכלו לאכול מזונות אהובים.
 

גישת האכילה הקשובה מלמדת את המנותחים לזהות ולחיות עם השינויים האנטומיים והפיזיולוגים הנגרמים כתוצאה מהניתוח ומכוונת לבחירת מזונות אהובים ומזינים שאינם גורמים לתחושת אי נוחות ולתופעות לוואי.

 

איך אני אוכל?  

 

"אין לי זמן לשבת לאכול, אני תמיד אוכלת תוך כדי צפייה בטלוויזיה או עבודה, אני אוכלת ליד השולחן רק בארוחות משפחתיות"

 

באכילה קשובה, כאשר אדם נותן לאכילה, לאוכל ולאותות הגופניים את תשומת הלב המלאה הוא יכול ליהנות מחווית אכילה וסיפוק מבלי להגיע לאכילת יתר. ניתן להפנות את תשומת הלב לאכילה כאשר מצמצמים או מנטרלים הפרעות בזמן האכילה, ודואגים לתנאי אכילה מספקים.

 

כמה אני אוכל?  

 

"אני אף פעם לא קמה מהשולחן לפני שהצלחת שלי ריקה, קשה לי להשאיר אוכל אפילו בצלחות של הילדים שלי"

 

אחרי ניתוח שרוול, תחושת מלאות מורגשת בצורה אחרת מבעבר ומגיעה בצורה פתאומית לאחר כמות קטנה מאד של אוכל. אכילה קשובה מובילה את המנותחים ללמוד להכיר את תגובות הגוף. זו מיומנות חיונית למי שנהג בעבר לאכול עד ש"הצלחת נקייה", או עד תחושת חוסר נוחות.

 

איך אני חי?

 

"פעילות גופנית זה לא בשבילי, אני לא טובה בזה, זה משעמם אותי, זה לא עזר לי בדיאטות קודמות כי אף פעם לא הצלחתי להתמיד וכנראה גם לא אצליח"

 

מחקרים מראים שמנותחים פעילים נהנים מבריאות ואיכות חיים טובים יותר והם יורדים במשקל בצורה מוצלחת יותר בהשוואה למנותחים שאינם פעילים.  מסרים פופולאריים הקשורים בירידה במשקל ודיאטות כרוניות הביאו מנותחים רבים לתפוש את הפעילות כדרך לקזז אכילה עודפת ולא כאמצעי לקידום אורח חיים בריא.

 

חשוב מאד, אחרי ניתוח השרוול, לבחון את התחושות לגבי פעילות גופנית ולמצוא דרך לבניית תוכנית לפעילות גופנית שמתאימה ליכולות, להעדפה ולרמת הכושר הגופני של כל אחד. המטרה היא לעזור לכל מנותח לפתח גישה בריאה לאכילה, פעילות גופנית ואיכות חיים.

 

ניתוח שרוול פותח חלון הזדמנות לאורח חיים בריא

ניתוח שרוול מהווה צעד משמעותי ופותח חלון הזדמנות לקידום אורח חיים בריא. בטווח הארוך התוצאות תלויות במאמץ האישי של כל אחד ואחד מהמנותחים להיות פתוח לשנות באמצעות אכילה קשובה את דפוסי החשיבה וההתנהגות הישנים.

 

עשית ניתוח שרוול - ומה עכשיו?
bottom of page