top of page

אכילה רגשית

אכלן רגשי, מי אינו “חוטא” באכילה רגשית, מי אינו “אוכל את הרגש” כאשר אינו מצליח להכיל אותו?

הרגש מורכב משלוש רמות: רמה תודעתית, רמה פיזיולוגית ורמה התנהגותית. למשל, פחד יכול להשפיע על הרמה התודעתית בגרימת הרגשה סובייקטיבית לא נעימה, ולהשפיע על הרמה ההתנהגותית בנטייה לברוח ממצבים מאיימים. החוקרים חלוקים ביניהם אילו רגשות הם הבסיסיים ביותר. יש הטוענים שהרגשות הבסיסיים הם כעס, אומץ, דחייה, סלידה, תקווה, שנאה, אהבה, עצב, ייאוש ותשוקה. אחרים טוענים שהרגשות הבסיסיים הם דווקא הפתעה, שמחה, פחד, עצב, כעס וגועל.

לאור המורכבות הזאת אפשר להבין כמה העולם הרגשי של האדם מסובך ואינסופי, וכן סובייקטיבי ומשתנה. כמה ההתמודדות עם בליל הרגשות מורכבת, קשה להכלה ולזיהוי ומצריכה פעמים רבות קביים וחלופות. לא ייפלא הדבר אפוא, שרבים מוצאים עצמם אוכלים רגשות כמו כעס, שעמום, בדידות שמחה ועצב. ועוד רבים אחרים נאבקים בצורך הזה. לא כל אכילה רגשית הופכת פתולוגית ופעמים רבות דווקא העיסוק במהות האכילה הרגשית, בדחפים הנסתרים המנהלים אותה והאיסור לעצם קיומה, מעצימים והופכים אותה למפלצת כל־כך קשה להתמודדות. 

קראו עוד על אכילה רגשית

מאמרים ומידע כללי

מאת ד"ר זאב וינר ואיילת קלטר

מגפת ההשמנה העולמית עלולה להיות מקוטלגת כהפרעה נפשית בספר האבחנות הפסיכיאטרי. אם זה יקרה, יהיו לכך השלכות חברתיות וכלכליות קשות. והשמנים? ישארו שמנים

"מתוך המבוא לספר "כמה שוקל האושר – על אוכל גוף ונפש

מאת איילת קלטר

מאי, 2012

ספר האבחנות הפסיכיאטריות - התנ"ך, אם תרצו, או האנציקלופדיה של עולם הפסיכיאטריה - עומד בפני עדכונו הראשון זה כעשור, ועל פי הטיוטה שפורסמה בשבוע שעבר, הוא יכלול, בין השאר גם "הפרעות כאכילה כפייתית".

Please reload

bottom of page