top of page

משוגעים, תרדו מהמשקל 

מאת ד"ר זאב וינר ואיילת קלטר

פורסם בגלובס ב4.7.2007

 

מגפת ההשמנה העולמית עלולה להיות מקוטלגת כהפרעה נפשית בספר האבחנות הפסיכיאטרי DSM. אם זה יקרה, יהיו לכך השלכות חברתיות וכלכליות קשות. והשמנים? יישארו שמנים.

 

ה-Diagnostic Statistic Manual) DSM) הוא מדריך היוצא אחת לכמה שנים בחסות האיגוד הפסיכיאטרי האמריקני, ובו רשומות כל ההפרעות הפסיכיאטריות. מדריך זה מהווה בסיס לאבחון הפסיכיאטרי ברבות ממדינות המערב, וישראל בכללן. אבחנות אלה מהוות גם בסיס להגדרת סלי שירותים בשירותי בריאות הנפש, לתביעות נגד חברות ביטוח בגין נכות נפשית ולמחקר לסוגיו, לרבות מחקר עתיר ממון של חברות תרופות.

 

ואיפה ספר הגדרות זה פוגש את ההשמנה? יהיה אך טבעי להודות בעובדה שבשל הכישלון הביולוגי להתמודד עם ההשמנה, הרי מן הסתם זו אינה רק הפרעה מטבולית כי אם גם הפרעה נפשית/מוחית (brain disorder). מכאן ועד הכנסת ההשמנה לספר האבחנות הפסיכיאטרי, המרחק הולך ומתקצר. הארגון הפסיכיאטרי האמריקני מצביע על סוגי השמנה מסוימים המונעים ממוטיבציה מוגברת לאכילה, ולטענתו יש להכלילם תחת הגדרות ברורות. ההשמנה מוגדרת על ידי הארגון כצריכה כפייתית של מזון וחוסר יכולת לעצור או למנוע את אכילתו למרות הרצון העז לעשות זאת. כלומר, בבסיס ההגדרה מונחות תחושת חוסר השליטה של האדם על האכילה, וחוסר יכולתו לבחור מה יאכל מתי למה וכמה. הכותבים משווים את ההשמנה להתנהגויות המאפיינות שימוש בחומרים ממכרים כדוגמת סמים, ולטענתם אפשר להגדיר את ההשמנה כהתמכרות לאוכל.

 

בסיכום המאמר ממליצים המחברים לכלול את ההשמנה בספר האבחנות הפסיכיאטריות הבא, שאמור להתפרסם בשנת 2010, לפי הנחיות שינוסחו. לטענתם, הגדרת ההשמנה כמחלת מוח פסיכיאטרית תעודד מציאת פתרונות יעילים יותר להפחתה ולשמירה על המשקל.

 

הטיעונים המדעיים שמביאים כותבי המאמר בדבר הבסיס הפיזיולוגי והפסיכולוגי המשותף בין התמכרות לסמים ואכילת יתר הגורמת להשמנה, מבוססים ומשכנעים. אולם, המחברים כשלו בכך שלא הסתכלו מעבר לכתפו של עולם ביולוגי צר ולא לקחו בחשבון את ההשלכות החברתיות והכלכליות הטמונות בהצעתם להגדיר השמנה כהפרעה פסיכיאטרית. אם ההשמנה תוגדר ככזו, יוטל בה אות קין מעבר למה שכבר קורה. אוכלוסיית השמנים תצורף אחר כבוד לאוכלוסיית חולי הנפש המהווה למרבה הצער אוכלוסייה חלשה שקולה לא נשמע. זוהי דרך יעילה לא לטפל בשמנים כיאות ולהפכם לאוכלוסייה חלשה ומורדת. כמו בבריאות הנפש, גם בהשמנה שתוגדר כהפרעה נפשית יתנהל מאבק בין הרשויות על מי מוטלת האחריות לטיפול והחולים ייפלו בין הכיסאות. חברות הביטוח יוכלו להחריג את ההשמנה מתוכניותיהן כפי שהן נוהגות לעשות במקרים של חולי נפש, או לחילופין להעלות מחירים לרמות בלתי אפשריות ולגרוף ממון רב. הסמיכות שתימצא בין השמנים למכורים לסמים תשייך אותם לקבוצת "חשוכי מרפא האשמים במחלתם".

 

בחברה שלנו, בה אנשים מוכנים לוותר על מאור עיניהם רק לא להיות שמנים (89% מנחקרים שמנים העדיפו להיות עיוורים מאשר להיות שמנים), עלולות הגדרות אלה לגרום להעצמת האפליה של אוכלוסייה זו. אפליה, בכל דרך שלא נסתכל עליה, מעצימה את ההשמנה מחד ואת הפרעות האכילה מאידך. בחברה שלנו, המקדשת את הרזון, אנשים שמנים מרגישים דחויים וחסרי ערך, מה שמוביל רבים מביניהם להיות בעלי הכנסה נמוכה, ולהימנע מלקחת אחריות חברתית ולהעז להשתלב במהלכים משמעותיים ברמה העסקית.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, כ-600 אלף ישראלים סובלים מהשמנת יתר, וכ-200 אלף מתוכם מוגדרים כסובלים מ"השמנת יתר חולנית". ענף ההרזיה בארץ מרכז מחזור כספי של כ-1.9 מיליארד שקל בשנה, וקצב הגידול בענף מוערך ב-15% מדי שנה. להערכת מומחים, פוטנציאל השוק גדול בהרבה וקצב גידולו יעלה יותר בשנים הבאות. נתונים אלה מצביעים על מכרה זהב, ולא בכדי רבה התחרות. חברות התרופות הפסיכיאטריות ישמחו לאמץ אל חיקן את ההשמנה כהפרעה נפשית ולנגוס נתח נכבד משוק פורח זה. יחד איתן יוכלו מקצועות בריאות הנפש להגדיל את מוטת אחריותם, למצב עצמם במקום קרוב יותר למרכז הבמה הרפואית וגם להגדיל את ההכנסות הגלומות בנתח שוק זה.

 

לנוכח המידע הרב שהצטבר, הרואה בהשמנה תולדה של גנטיקה המועצמת על ידי מה שמקובל לכנות בשם "סביבה מרעילה", עולה תהייה נוספת על מהות הרווח הטיפולי והמניעתי בהגדרות שיקטלגו אוכלוסייה שלמה כבעלת הפרעה נפשית. האם הגדרת הפרעות האכילה (אנורקסיה, בולימיה) הועילה במיגורן? הרי שכיחותן עלתה מאז הוכנסו לספר ה-DSM. יש מן ההתחסדות בהגדרת ההשמנה כמחלה נפשית. צביעות בה חוטאים רבים מן האיגודים האמורים דווקא לגונן עלינו.

 

הכותבים הם: דיאטנית קלינית מומחית בגישות פסיכולוגיות להשמנה, התנהגויות אכילה וגישות HAES ורופא מומחה בפסיכיאטריה וברפואת המשפחה ופסיכותרפיסט.

 

משקל כבד

1. כ-600 אלף ישראלים סובלים מהשמנת יתר

2. כ-200 אלף ישראלים מוגדרים כסובלים מהשמנת יתר חולנית

3. 89% מקרב נחקרים שמנים העדיפו להיות עיוורים מאשר שמנים

4. אנשים שמנים מרגישים דחויים, מה שמוביל רבים מהם להיות בעלי הכנסה נמוכה

5. ענף ההרזיה בישראל צפוי לגדול בשנים הבאות!

 

bottom of page