top of page

Health at Every Size - גישה ממוקדת בריאות 

תפישת עולם המעוגנת בגישות הממוקדות בריאות שזכתה לכינוי: HAES - health at every shape and size (בריאות בכל צורה וגודל). ביסודה ההכרה שאין היום פתרון בר קיימא לבעיית ההשמנה ו-95% מאלה המורידים ממשקלם אכן מעלים אותו תוך חמש שנים. היא  מניחה שמרדף הרזון והדיאטות על שלל תחפושותיהן פוגע באדם ואינו מקדם אותו לבריאות וחיים מלאים ואילו אכילה מתוך קשב לקודים של רעב ושובע יכולה להוביל כל אחד אחד למשקל הגוף הנכון לו, משקל שאינו בהכרח תואם את מודל היופי החברתי או את מדדי ה- BMI. עוד מניחה הגישה, שבריאות אינה נמדדת בקילוגרמים והסכנות הטמונות במשקלי הקיצון אינם חלים על מרבית האוכלוסייה. המטרה אינה לייצר אנושות רזה אלא חיים בריאים לכל האנשים בכל הצורות והגדלים.

קראו עוד על גישה ממוקדת בריאות

מאמרים ומידע כללי

כבר ב 1950 אמר אחד מחלוצי המחקר בתחום, ד"ר אלברט סטונקרד: "מרבית האנשים המתחילים תוכנית להורדת משקל אינם מסיימים אותה. מרבית אלו שכן מסיימים אותה אינם מרזים, ומרבית האנשים שכן מרזים אינם מצליחים לשמור על כך. "חמישים שנה חלפו ומאום לא השתנה.

איילת קלטר

"עֲבָדִים הָיִינוּ לְפַרְעֹה בְּמִצְרָיִם וַיּוֹצִיאֵנוּ ה' אֱלֹהֵינוּ מִשָּׁם בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה וְאִלּוּ לֹא הוֹצִיא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אֶת אֲבוֹתֵינוּ מִמִּצְרַיִם הֲרֵי [עֲדַיִין] אָנוּ וּבָנֵינוּ וּבְנֵי בָנֵינוּ מְשֻׁעְבָּדִים הָיִינוּ לְפַרְעֹה בְּמִצְרָיִם".

השעבוד הוא מוטיב חוזר בחיינו והוא לובש פנים וצבעים המשתנים בהתאם למקום, לזמן, לאדם, לחוויה.

חוויות ממבחן ארגומטריה - מילים בנימה האישית

לפני כחודש נאלצתי לעשות בדיקת ארגומטריה לצורך תחרות ספורט גדולה.

בדיקה, כל בדיקה מעוררת בי איזה סוג של התרגשות ואולי אף חרדה סמויה. הצטיידתי בבגדי ספורט כפי שהורו לי והתייצבתי בשעה היעודה במכון לרפואת ספורט כאשר באמתחתי דפיקות לב, זעה קלה וסקרנות....והמדידות החלו.

השמנה, כך אנחנו נוטים לחשוב היא תוצאה של מאזן קלורי. כלומר, אם נאכל הרבה נשמין ואם נמעט באכילה נרזה. האם יתכן שאופן חשיבה זה הינו מוטעה והסיבה והמסובב התהפכו להם ואנחנו שמנים ולכן דווקא אוכלים הרבה?

איילת קלטר

סיפור יציאת מצרים ראשיתו ברעב הגדול, המשכו ב"עֲבָדִים הָיִינוּ לְפַרְעה בְּמִצְרָיִם" וסופו ב"וַיּוצִיאֵנוּ ה' אֱלהֵינוּ מִשָּׁם בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרעַ נְטוּיָה. וְאִלּוּ לא הוצִיא הַקָּדושׁ בָּרוּךְ הוּא אֶת אֲבותֵינוּ מִמִּצְרָיִם, הֲרֵי אָנוּ וּבָנֵינוּ וּבְנֵי בָנֵינוּמְשֻׁעְבָּדִים הָיִינוּ לְפַרְעה בְּמִצְרָיִם."

בימים אלה ממלא את מדפי הדיאטות מוצר חדש. משקל ביתי אל חוטי, ראשון מסוגו, שישלח את ממצאיו באופן ישיר לאתר האינטרנט שלנו ואף למכשיר הסלולר.

אז האם המשקל הוא אכן אביזר חיוני בחיינו?

כיום, אנשים רבים אינם יודעים מה, כמה, מתי ואיך לאכול. עקב כך האכילה, שאמורה להיות אינטואיטיבית וטבעית מנוהלת מתוך הפרעה בתפישות האוכל, האכילה ודמוי הגוף. הפרעות אלה באות  לידי ביטוי  ב"שפת האכילה" ובהתנהגויות הנגזרות ממנה. 

השוואה בין שלושה דפוסי אכילה, מאפייניהם, והדרכים להתמודדות עימם

איילת קלטר

הצורך לרדת במשקל  והאמונה שאפשר לרדת במשקל על ידי ויסות המאזן הקלורי הולידו מגוון דפוסי התנהגות שעיקרם שליטה. 

איילת קלטר

כל הסיבות הטובות לא לפצוח בדיאטה

גישה ממוקדת משקל מול גישה ממוקדת בריאות, שפת הדיאטה מול שפת האכילה הקשובה - כל ההבדלים

Please reload

ספרות מקצועית

Since the 1950s, health and mental health professionals have criticized the conventional wisdom that people can lose weight and keep it off. Weight loss programs have high dropout rates and rarely have participants move from “clinical” to “normal” weights, and the overwhelming majority of people who lose even 5–10% of body weight have regained it 1 year later. The present article reviews some challenges in the weight loss research and provides some possible reasons why psychologists continue to uphold the conventional wisdom that permanent weight loss is possible.

מהו מדע המניעה? המושג מניעה ראשונית, כפי שהוא מקובל היום בתחום של בריאות הציבור ובריאות הנפש, הופיע בשנות השישים של המאה הקודמת והיווה צעד דרמטי ושונה בשיח המחקרי והפרקטי בכל הנוגע להבנה של חולי ובריאות.

אחריי עבודה של 20 שנה במקצוע של קידום בריאות, היום אני יכולה להגיד ש״הגענו״. הגענו צומת חשובה מאוד בהתבגרות שלנו כפרופסיה, כתחום דעת וכעיסוק. שני עשורים נמשכה בניית התשתיות. בעשייה לקחו חלק אנשי חזון ומעשה ממגוון ארגונים, המאמינים בגישה של קידום בריאות בין העושים במלאכה נציגי ובעיקר נציגות קופות החולים, משרדי ממשלה, עמותות, רשויות, האקדמיה ומוסדות להכשרה מקצועית ועוד, ועוד.

למה אנחנו ממשיכים להבטיח לאנשים שהם יכולים לרדת במשקל ולשמור עליו?
מאז 1950 אנשי הבריאות והרפואה מבקרים את ההנחה והתפיסה שאנשים יכולים לרדת במשקל ולשמור עליו לאורך זמן.

 Discourse about health that focuses predominantly on body weight is referred to as the weight-centered health paradigm (WCHP). In recent years, there has been a significant increase in critical analysis of the WCHP.

Focusing exclusively on weight loss ignores the other benefits of lifestyle interventions for obesity

and may contribute to society’s obsession with body image and weight, argue Elizabeth Sturgiss

and colleagues

People with a high body mass index BMI encounter stigma in the health care setting which can

negatively affect health outcomes We suggest that providers can reduce this stigma and improve

outcomes by moving away from a focus on weighing patients and counseling about weight loss and

toward emphasizing healthy behaviors.

In tackling the obesity pandemic, significant efforts are devoted to the development of effective weight reduction

strategies, yet many dieting individuals fail to maintain a long-term weight reduction, and instead undergo excessive

weight regain cycles

מחקר אמריקאי מצא כי למרות המודעות הרבה יותר לסכנות ההשמנה, התפיסות לגבי הטיפול בה עדיין מוטעות, מיושנות ומנוגדות למדע, מה שפוגע בסובלים מהתופעה

מספיק אם תפחיתו 5% ממשקל הגוף

חוקרים הופתעו לגלות שגם הפחתה יחסית מינורית במשקל הגוף משפיעה משמעותית על המדדים הבריאותיים ומפחיתה סיכון לסוכרת ולמחלות כלי דם. המסקנה: גם ירידה של קילוגרמים בודדים יכולה להועיל מאוד

אורז בריא יותר מגלידה? לאו דווקא. תפוח אדמה זה רע? לא בשביל כולם. מחקר פורץ דרך של ד"ר ערן אלינב ופרופ' ערן סגל ממכון ויצמן מראה שאין אף פריט מזון שאפשר לחזות את השפעתו על כלל האנשים וכי הסיבה לשונות הזאת היא המיקרוביום: הרכב חיידקי המעיים, הייחודי לכל אדם ומהווה 
מעין "גנום שני" שלנו. בראיון הם מסבירים שהמיקרוביום משפיע גם על הנטייה שלנו למחלות ועל האופן שבו נגיב לתרופות מסוימות, וכי למרבה המזל, בניגוד לגנים שאנחנו נולדים איתם, את החיידקים אפשר לשנות

 Americans have been gaining weight in recent decades, prompting widespread concern about the health implications of this change. Governments, health practitioners, and the general public all want to know: What is the best way to reduce the health risks associated with higher body weight?

מדענים ממכון ויצמן הצליחו לערער את התפיסה המקובלת על קשר הכרחי בין מזונות מסוימים לסוכרת והוכיחו כי דיאטה מותאמת אישית יעילה יותר מהמלצות אוניברסליות

The effects of a “Health at Every Size®”-based approach in obese women: a pilot-trial of the “Health and Wellness in Obesity” study

Weight dissatisfaction, defined as discordance between actual and goal weight, may be associated with increased risk for several obesity-related comorbidities. The purpose of the study was to examine the association between weight dissatisfaction and risk of developing type 2 diabetes.

כבר אין עוררין על כך שדיאטות מעצימות את ההשמנה וככל שהן מתחילות בגיל צעיר יותר השפעתם חמורה יותר. אבל האם יתכן שדיאטות גם מעצימות את הסינדרום המטבולי? 

Journal of Nutrition Education and Behavior,2015

 

מאמר המציג את ההשפעות של גישת הנון דייאט על משקל הגוף מדדים מטבוליים, דימוי גוף, ובריאות נפשית.

 

המאמר מראה כיצד דיאטות חוזרות ונשנות של אנשים עם משקל גוף נורמלי גורמות לעליית משקל גבוהה יותר מזה שירד.

גישה סלוטוגנית, הוליסטית, אוהדת, לבריאות ורווחת כל האנשים. היא דוגלת בתמיכה באנשים בכל גודל, כדי שיפעלו לשיפור בריאותם, כולל פיתוח חוסן נפשי 

ויכולת להתמודד עם טראומה של חיים בחברה שהמשקל במרכזה. הגישה מחזקת  את התודעה לדאגה עצמית במקום שנאה עצמית ותיעוב, ושואפת ליצור באנשים תקווה והשלמה עם גופם

מאמר מקיף הבוחן את הגישות ברמה התיאורטית, מחקרית ופרקטית.

 "בריאות בכל משקל וגודל" היא גישה סלוטוגנית, הוליסטית, אוהדת, לבריאות ורווחת כל האנשים. היא דוגלת בתמיכה באנשים בכל גודל, כדי שיפעלו לשיפור בריאותם, כולל פיתוח חוסן נפשי ויכולת להתמודד עם טראומה של חיים בחברה שהמשקל במרכזה. הגישה מחזקת  את התודעה לדאגה עצמית במקום שנאה עצמית 

ותיעוב, ושואפת ליצור באנשים תקווה והשלמה עם גופם.

המאמר דן בתרומה של מדעי ההתנהגות להבנה מדוע אנשים לא מתנהגים בדרכים שמקדמות את בריאותם, במיוחד אכילה בריאה.

המאמר שואל מהי תרומת מדעי ההתנהגות בתכנון יעיל של התערבות כמפתח לעידוד ושינוי דפוסי התנהגות האכילה כך שתהפוך לאכילה בריאה.

המאמר מסכם מספר עקרונות לשינוי התנהגותי על בסיס אישי וצעדים שיש לנקוט בתכנון השינוי.

המחקר מראה שהגורם המרכזי לעלייה בשכיחות סוכרת הוא דווקא העלייה בצריכת סוכר ולא בהכרח ההשמנה עצמה, שנחשבה עד כה לגורם המוביל לעלייה התלולה בשכיחות הסוכרת בעולם המערבי

למרות שיתרון אורח חיים בריא ידוע במידת השפעתו על האוכלוסייה הכללית הרי שפחות ידועה מידת התועלת הספציפית הזו על אוכלוסיית בעלי עודף משקל ושמנים.

המחקר בדק השפעת אורח חיים בריא על שיעורי התמותה ומצא כי אימוץ אורח חיים בריא תרם במידה משמעותית להפחתת התמותה בקרב כל אוכלוסיית המחקר אך במידה הגבוהה ביותר בקרב קבוצת השמנים.

הגישות המסורתיות של ירידה במשקל הכילו משטרים חמורים של תזונה ופעילות גופנית, וסיפקו פתרון קצר טווח במקום שינוי כולל והדרגתי באורח החיים. 

הורדת משקל מומלצת רק לאילו עם תחלואה נלווית להשמנה. יש לידע אנשים שמנים שהם בריאים מטבולית המעוניינים לרדת במשקל בסכנות האפשריות הנלוות לכך. מומלצת גישה בטוחה יותר, שתוביל לשמירת משקל הגוף, לפעילות גופנית ותקינות מטבולית בכל צורה ומשקל גוף.

גישות ממוקדות בריאות HAES  שאינן ממוקדות במשקל הגוף כמטרה טיפולית נמצאו מקדמות התנהגויות בריאות לאורך זמן יותר מגישות הדיאטה לסוגיהן. 

מחקר זה מראה שבהשוואה לקבוצת ביקורת שימוש בגישות ממוקדות בריאות הביא יכול להוביל לשיפור בהתנהגויות אכילה ביחס לרעב ולהימנעויות הקשורות לאכילה. 

המאמר בוחן את המידע המחקרי שהצטבר סביב גישה ממוקדת בריאות 

מחקר זה מראה ששימוש בגישות מקדמות בראיות עשויות להיות בעלות אפקט טוב יותר בנשים בעודף משקל טרום גיל המעבר בהשוואה קבוצת ביקורת או קבוצה שקבלה תמיכה חברתית.

Journal of Nutrition Education Behaviour, 2005

שימוש בגישות בריאות בכל גדול עשויות להוביל לקידום משמעותי באיכות החיים

מחקר משווה בין תוכנית לשינוי אורח חיים- ששמה דגש על המשקל כמדד להצלחה לבין תוכנית ללא דיאטה לחלוטין – שהתמקדה בשינוי תפישתי של עולם ההשמנה והרזון ושמה דגש על נרמול האכילה ותהליכים של קבלה

Please reload

bottom of page