top of page

מה עלינו לעשות כדי שנוכל לוותר על מה שכל כך רצינו ולא הצלחנו לקבל ולשמוח ולהשיג את מה שכן אפשר לקבל?

איילת קלטר ואבישג לבקוביץ

התפרסם ככתבה בעיתון ידיעות אחרונות – ערב פסח 2014

כולנו כבר יודעים ש95% מהאנשים המנסים לרדת במשקל מעלים אותו תוך שנה עד חמש שנים וכולנו  רוצים להיות בין ה5% הזוכים והמצליחים לשמור עליו. המציאות מאכזבת וקשה לנו לוותר על החלום. בריאות ואושר אינם מצליחים להוות תחליף מפתה לרזון השקול להצלחה אישית מקצועית וחברתית  . הם נשמעים לנו אפורים, ולא מפתים, בלתי נראים על ידי אחרים, כאלה שלא שווה לטרוח כדי להשיגם..

אבל לכל אותם אלה מביננו, מאוכזביי הדיאטה הרבים , העייפים מכישלונות, העייפים מלהתחיל כל יום א מחדש, חשוב לדעת כי בקצה המנהרה יש אור, אור המאפשר:

 

  • עצירת ההשמנה

  • הפסקת התקפי הזלילה

  • הפסקת יחסי האיבה עם האוכל

  • רכישת החופש והחירות לבחור מה לאכול וכמה ואפילו ליהנות

  • ירידת משקל מתונה של בין 5-10% מהמשקל ושמירתו

 

מה עלינו לעשות כדי שנוכל לוותר על מה שכל כך רצינו ולא הצלחנו לקבל ולשמוח ולהשיג את מה שכן אפשר לקבל?

 

1. לקבל שלא כולנו זכינו בגנטיקה "מפנקת " והשמנה היא בעיקרה נטייה גנטית. לא בכדי  נאמר כי מראה הילדים כמראה הוריהם וכש80% מהילדים ששני הוריהם שמנים יהיו שמנים ואילו כאשר שני ההורים רזים רק 5% מהילדים יהיו שמנים. ולא אני לא מתכוונת לייאש אתכם אלא דווקא לתת לכם סולם שיקל עליכם לוותר על החלום ולקבל את המציאות.

 

טיפ  - הביטו בעץ המשפחתי שלכם. דרכו תוכלו לראות מה הנטייה הגנטית שלכם ומה מבנה הגוף השכיח. עץ זה משקף את פוטנציאל המשקל ומבנה הגוף שלכם. כל מה שנותר הוא להשלים עם עובדה זו ולברך על המטענים הגנטיים החיוביים שגם בהם התברכתם.

 

2. לדעת שככל שהתחלנו את הדיאטות בגיל צעיר יותר סביר להניח שהתרחקנו יותר מנקדות שווי המשקל שלנו והסיכוי שלנו להיות כפי שהיינו רוצים להיות הולך ופוחת.  השמנה בשני העשורים הראשונים לחיים מאופיינת בריבוי תאי שומן, השמנה בעשורים הבאים מאופיינת בגידול נפח תאי השומן. לגוף אין אפשרות להפטר מתאי השומן, אך יש לו אפשרות מסוימת לצמצם את נפחם. ככל שיהיו לנו יותר תאי שומן כך ישאף הגוף שלנו , לאחר ירידה במשקל ,"למלא" אותם בחזרה . ככל שנעשה דיאטות מגיל צעיר נעצים את הסבירות להתקפי זלילה, ריבוי תאי השומן שלנו והשמנה בגיל המבוגר

 

טיפ  - ייתכן כי המשקל של ילדיכם אינו תואם את מודל היופי היזהרו מלהכניס אותו למעגל הדיאטות, המשקלים והקלוריות.

 

3.לקבל שקיים מנעד רחב באוכלוסייה בגודל הגוף ובצורתו. בני האדם נולדו שונים זה מזה במראה גופם, בצבע עורם, באופן חשיבתם וכך גם בצורת גופם ובמשקלו. הרצון שלנו להדמות זה לזה חוטא למהות הטבעית של האדם והינו בלתי אפשרי

 

טיפ – שבו בבית קפה. הביטו בהולכים ושבים תראו בעצמכם...

השונות הטבעית הזאת נמצאת בכל מקום והיא ממש יפה.

 

4. לזכור שהאחיזה במרדף הרזון הופכת לחרב הפיפיות שלנו. האחיזה באידאל הרזון כמוה כאחיזתנו בסירה טובעת. אנחנו יודעים שהיא טובעת אך מפחדים להרפות. בסתר לבנו אנחנו יודעים שהרזון והדיאטות שאנו עושים כדי להשיגו, מקבע אותנו ומייצר לנו הרבה כאב וסבל, חלקנו כבר יודעים גם שדיאטות רק משמינות ומשבשות את האכילה, אך עם זאת אנחנו מתקשים להרפות.

 

טיפ – שאלו את עצמכם כמה שקלתם כאשר עשיתם את הדיאטה הראשונה. כמה אתם שוקלים היום. 

חשבון זריז יגלה לכם שכנראה השמנתם.

 

5. לוותר על שפת הדיאטה.  נדמה לנו שמאז ומעולם דברנו בשפת הדיאטה: שפה בה ספרנו קלוריות, מיתגנו מזון כאסור ומותר , עשינו תנאים, תיכננו מראש מה וכמה לאכול וקיזזנו אם חרגנו,,. סביר להניח שאם שפה זו הייתה מובילה אל הרזון הנחשק כולנו היינו רזים. אבל הכישלון החוזר ונשנה בהשגת הרזון המיוחל והחיבור ההדוק שאנו עושים הכורך בין אושר בריאות ומשקל גוף גורמים לנו לאחוז בשפת הדיאטה למרות שאינה יעילה עבורנו .אחיזה שעיקרה ניסיונות שליטה באכילה לצורך הרזיה. זו שפה מאשימה ורודנית שסופרת אותנו ושוקלת אותנו, שפה המנסה לשלוט במנגנון שיווי המשקל  של הגוף ונכשלת. והיא תמשיך להיכשל היות והיא נאבקת במה שאינו נתון באמת לשליטתה.  

 

טיפ – כל פעם שאתם מתכננים לאכול תסתכלו על המחשבות שלכם האומרות: "זה משמין", "רק היום", "אסור",

"רק כשארזה אקנה לי שמלה"... אלו מילים של שפת הדיאטה, וזו השפה שמשבשת לכם את האכילה.

 

6. לדעת שאין מעשה קסמים אלא דרך. אם דיאטה במובנים רבים היא קסם הרי שכאן יש צורך לעשות תהליך, לבחור בדרך. שאחת מאבניה המשמעותיים היא הקבלה של מה שאין הגוף שלך יודע לעשות, כדי שתוכל לנסות ולעשות את מה שאתה כן יכול לעשות.

 

טיפ – תביאו אתכם סבלנות והרבה.

 

7. להבין שהגוף עושה את מה שהוא יודע לעשות. הגוף שלנו לא אוהב דיאטה, הוא גם לא אוהב להיות רעב. כל רעב מתורגם אצלו כאיום ולכן הוא מתגונן באמצעות  מנגנוני הגנה שלו האחראים לירידה ברמת ההוצאה האנרגטית שלו במנוחה ובפעילות ובהשפעה התרמית של המזון כלומר הגוף שלנו נעשה יעיל וחסכן ושורף בין 250-400 קלוריות פחות  אחרי  דיאטה. הגוף שלנו חכם והוא מתגונן בעוד דרכים. הוא מפריש יותר הורמוני רעב  ופחות הורמונים מעוררי שובע ולכן אנו רעבים יותר ו מתקשים לאכול את אותה כמות קלוריות מצומצמת לה זקוק הגוף שלנו עכשיו, ונאבקים אל מול המנגנון ההישרדותי של עצמנו. 

 

טיפ -  אל תכעסו על הגוף שלכם כאשר אחרי דיאטה הוא רעב יותר, הוא עובד בצורה נורמלית, הוא יודע מה תפקידו, כך הוא צריך לעבוד. זה הסימן שאולי הפעם כדאי לבחור בדרך אחרת.

          

8. להבין איך פועלת התודעה העסוקה בהשוואות, בגעגוע למה שהיה ובפחד ממה שיהיה. התודעה שלנו (mind) קצת מתעתעת. היא מייצרת הקשרים שרירותיים. כך שכל גירוי, כל אובייקט, כל מצב, כל פעילות יכולים להיות מקושרים לכל סוג של רגש שלילי. בכל מקום ובכל מצב, אנחנו יכולים לחוש עצב וחרטה על מה שמזמן איננו קיים, לפחד ממה שלא נמצא מולנו, לדאוג מפני סכנות היפותטיות אשר ספק אם בכלל יתרחשו בזמן כלשהו בעתיד, להשוות כל דבר לאלטרנטיבה שממנה אנחנו חוששים או לאיזשהו אידיאל נחשק. אם נלמד להכיר את התודעה נוכל לא להיבהל ממנה, לא לתת לה להחליש אותנו, לבלבל אותנו ולהוריד אותנו מהדרך שבחרנו

 

טיפ – קחו מצלמה וירטואלית, לחצו על המתג וצלמו את התודעה שלכם. סרט הצילום יציג בפניכם את המחשבות המנהלות את ההתנהגות שלכם. דרכו תוכלו לבחור אם להקשיב למחשבות ולפעול כפי שהן מכוונות אתכם או לא.

 

9. לנתק את הקשר בין משקל בריאות. השמנה אינה מחלה של קילוגרמים אלא של חוסר תפקוד של תאי השומן. ולכן משקל אינו יכול מדד לבריאות. יש שמנים בריאים כפי שיש רזים חולים. אין זה אומר שכדאי לעודד השמנה ,ברור שהשמנה קיצונית אינה בריאה אבל בתווך קיימת אוכלוסייה שלמה של אנשים שאולי אינם רזים אבל הם לבטח יכולים להיות בריאים ומאושרים למרות היותם בעודף משקל ,אם יבחרו בדרך חיים המשלבת אכילה בריאה ופעילות גופנית

 

טיפ – תאכלו בריא. תעשו ספורט. תעזבו את המשקל.

 

10. לנתק את הקשר בין משקל והצלחה. היות וכבר ברור לנו מחקרית שמשקל הגוף הוא לא תוצאה של מאזן קלורי או כוח רצון הרי שהיות האדם בעודף משקל גם אינו מעיד על כישלונו.

 

טיפ – כל פעם שאתם עומדים על המשקל תשאלו איך מכשיר נטול רגש ונטול הבנה יכול למדוד את ערככם.

 

11. ללמוד את שפת האכילה הקשובה. אכילה המקשיבה לגוף ולא לחוקים ולתפריטים. זו אכילה הדורשת מכל החושים להיות מעורבים בתהליך האכילה ומספקת לנו, הזדמנות לזהות  שובע, מלאות, הנאה ומשחק אבל בעיקר חופש ובחירה. היא מחברת את האדם לקודים הטבעיים שלו. אכילה קשובה  אינה מבטיחה את הרזון הנחשק אבל היא מובילה לאפשרות ירידה של 5-10% במשקל , מאפשרת  להשתחרר מהתקפי אכילה  ותחושות אשם ונותנת לנו סיכוי לחיי  חירות ובריאות

 

טיפ – דמיינו את מערכת העיכול שלכם כמו סולם. תחתיתו אפס וקצהו העליון 10. אכילה קשובה עוזרת לנו להשתמש בסולם זה כדי לאכול בדרך שמתאימה יותר לצרכינו הגופניים

 

12.לבחור בחיים פעילים. חשוב לבחור לעסוק בפעילות גופנית אהובה מהנה ובריאה   

 

טיפ – פשוט תעשו.

 

13.ללמוד לאהוב את עצמך ולזכור שעד שאתה לא תאהב, איש לא יאהב. ואם נסביר את זה נהיה בחזקת כל המוסיף גורע.

bottom of page