top of page
ayelet_edited_edited.png

נעים להכיר :)
איילת קלטר, מייסדת ומנהלת מרכז ״שפת האכילה״

שלום, שמי איילת קלטר ואני מובילה בישראל קרוב לעשרים וחמש שנים את השיח המקצועי והחברתי, כנגד מרדף הרזון, תעשיית האשליות של הדיאטה והאפליה על רקע משקל (שמנופוביה). אני מקדמת שוויון בריאות ואיכות חיים לכל האנשים בכל הצורות והגדלים. 

בשנים אלה הקמתי את מרכז שפת האכילה – מרכז ללימוד וטיפול בהתנהגויות אכילה ותפיסת הגוף, המוביל את הידע והניסיון המקצועי בתחום הטיפול בהתנהגויות אכילה ותפיסת הגוף בישראל.

המסע המקצועי שלי אינו שגרתי. כמעט כולו הוא יציאה מחוץ לשורות, בחיפוש אחר המהות המקצועית שלי ואחר הגדרת תפקידי מול מטופליי, מתוך ניסיון לזהות למה הם באמת זקוקים, כאשר הם מציפים סוגיות הנוגעות לאוכל וגוף. המסע שלי החל מיד עם סיום לימודי לתואר הראשון בתזונה בפקולטה לחקלאות ברחובות, שנת 1984/5. הקליניקה שלי שקקה אלפי מטופלים כבר מראשית הקמתה. והמציאות שהתגלתה בפניי מיהרה לטפוח על פניי. כי מרבית המטופלים אמנם ירדו במשקל אבל עם השנים הם גם העלו אותו חזרה. התסכול ואוזלת היד שחוויתי שלחו אותי למסע חקר אישי ומקצועי. שכלל חצייה של הקווים לעבר עולמות הטיפול. 

​זה התחיל ב-1990 עם לימודי הנחית קבוצות במכון תל"מ. בהמשך למדתי לתואר שני בחוג לביוכימיה ותזונה באוניברסיטה העברית בירושלים, בשילוב עם בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב. במקביל סיימתי באותם שנים גם תכנית לימודים שנתית, המשלבת בודהיזם בטיפול, שהתקיימה במרכז הישראלי לבריאות גוף ונפש. בהמשך למדתי טיפול משפחתי וטיפול זוגי במכון שינוי ובמכון ברקאי. ניסיתי להבין את מקום הפרט העסוק במשקלו בתוך המערכת המשפחתית בה הוא חי. והמשכתי ללימודי פסיכותרפיה בתוכנית לגישות פסיכודינמיות בהבנת התפתחות מבוגרים בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, וסיימתי לימודי השלמה למסלול דוקטורט בחוג לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב (את הדוקטורט לא עשיתי).

​בשנת 1998 התחלתי בסדרת מסעות לארצות הברית  (קרוב ל 35-40 פעמים) שם העמקתי את הבנתי המקצועית באמצעות סדנאות, כנסים, וימי עיון. הרבתי ללמוד ולהשתלם אצל מיטב המורים כדוגמת, פרופ' ג'ון קבאט זין (mindfulness), פרופ' סטיב הייז (ACT- acceptance commitment  therapy), דר' ג'ין קריסטלר (MB EAT-mindfulness based eating) ואחרים. 

התשוקה להבין איך צריך להראות הטיפול בהתנהגויות אכילה ותפיסת גוף הייתה חזקה ושלחה אותי ללמידה רב מערכתית בסוגיות הנוגעות בנושא. נכנסה בי רוח של שינוי מתוך ההבנה שהטיפול בהשמנה כפי שהוא מתקיים פוגעני ואפילו משמין. ​לצורך הובלת השינוי הרבתי להופיע בכנסים בארץ ובעולם, לכתוב בעיתונות ולהשתתף בתוכניות רדיו וטלוויזיה בישראל, כיועצת מקצועית בתחום. ניהלתי בלוג בעיתון הארץ  https://www.haaretz.co.il/blogs/ayeletkalter ולימדתי בתכנית הלימודים לתואר שני בתזונה בפקולטה לחקלאות ברחובות. 

​כיהנתי גם כיושבת ראש עמותת הדיאטניות הקליניות בארץ - "עתיד" וכדוברת העמותה. פרשתי מהעמותה כאשר הבנתי ששינוי, אם באמת רוצים להוביל, יש לפעמים להוביל מחוץ. בתוך הבית המקצועי שלי היה קשה עד בלתי אפשרי באותם ימים. 

 

​בשנת 2007 מתוך עבודת חקר משותפת עם פרופ' זמיר הלפרן פיתחנו מקצוע חדש  - "מטפלת בהתנהגויות אכילה". מקצוע המבנה בתוכו ראיה רב מערכתית של סוגיות אכילה, משקל וגוף ואינו מתמקד בירידת משקל כהצלחה טיפולית.

​בין השנים 2007 - 2010 הקמתי וניהלתי תכנית לימודים אקדמית דו שנתית  - "דיאלוג האכילה - משפת הדיאטה לשפת האכילה האינטואיטיבית". תכנית הלימודים הוקמה מתוך צורך אמיתי בידע וכלים טיפוליים חדשים להתמודדות עם השמנה והתנהגויות אכילה. קהל היעד שלה כלל רופאי ילדים, רופאי משפחה, דיאטנים, אחיות והעוסקים בתחום הבריאות והטיפול בהשמנה. התוכנית עסקה בסוגיות נבחרות כמו: בעיית ההשמנה, האכילה כשפה, השונות הלגיטימית,  אכילה אינטואיטיבית, הפוליטיקה של ההשמנה, דימוי עצמי, היבטים חברתיים, פילוסופיים ופסיכולוגיים של משקל, ההשמנה כסוגיה משפטית  ועוד. התוכנית נשענה על עקרונות הגישות הממוקדות בריאות (HAES) ועשתה שימוש נרחב בכלים קוגניטיביים והתנהגותיים תוך שימת דגש על קשיבות וקבלה. התוכנית כללה כ 400 שעות לימוד ופעלה במשך כ 4 שנים תחת החסות של בית הספר למדעי הבריאות המרכז האוניברסיטאי אריאל. 

 בשנת 2015 הקמתי תכנית לימודים דומה "טיפול בהתנהגויות אכילה והתנהגויות אכילה" באוניברסיטה העברית בפקולטה לחקלאות ברחובות במדור ללימודי חוץ. התוכנית הייתה מיועדת גם היא לאנשי מקצועות הבריאות  והטיפול ומטרתה היה הקניית ידע תיאורטי חדש וכלים טיפוליים להתמודדות עם התנהגויות אכילה ותפישת הגוף. התכנית נשענה על הבנת אופי השפה האנושית בה אנו משתמשים בדיאלוג שלנו עם עצמנו ועם האחר. על הכרה בהשפעה העצומה שלה על מערכת היחסים שלנו עם עצמנו, עם הילדים שלנו, המטופלים שלנו, בני הזוג שלנו ושלהם עם עצמם. כל שכן כאשר זה נוגע להתמודדות עם התנהגויות אכילה, תפיסת הגוף והדימוי העצמי. תכנית הלימודים עסקה בהתמודדות עם התנהגויות אכילה, תפיסת הגוף והדימוי העצמי באמצעות שינוי השפה.  

​בשנת 2018 פתחתי תכנית לימודים לאנשי מקצועות החינוך גם היא באונ. העברית בפקולטה לחקלאות ברחובות במדור ללימודי חוץ.  עם סיום הקורונה שנת 2021 העתקתי את תכנית הלימודים למרכז שילוב בית ספר לפסיכותרפיה, גוף נפש ורוח, הפועל בשיתוף אוניברסיטת חיפה, היחידה ללימודי המשך הפקולטה למדעי הרווחה. התכנית התמקצעה וגדלה והיא כוללת 470 שעות לימוד. כיום שם תכנית "שפת האכילה" – טיפול בהתנהגויות אכילה ותפיסת הגוף,  ממוקד יחסים, קשיבות וקבלה https://www.eatingdialog.com/eating-dialog-school

 בשנת 2022 פתחתי קורס גם לתלמידות תזונה במכללת תל חי עם שקד גרובר שהייתה תלמידתי.  

בכל אותן שנים המשכתי ללמוד קורסים שונים בנושאים טיפוליים שונים שהרחיבו את המבט על הסוגיות המרכזיות הכוללות אוכל, משקל, גוף בראיה רב מערכתית כמו: (DBT – (dialectical behavior therapy, התמקדות (focusing) חמלה  (emotional focusing therapy) EFT זוגי ופרטני AEDP (פסיכותרפיה חווייתית דינמית מואצת, קורס מבואות), טראומה וטראומה מורכבת ובימים אלה אני מעמיקה את לימודי הטראומה בתוכנית פסיכותרפיה ממוקדמת טראומה מבית נט"ל.

 

העשייה שלי כללה גם כתיבת ספרים: 

  • "כמה שוקל האושר – על אוכל גוף ונפש" (2005) הוצאת ידיעות אחרונות. תורגם לאנגלית, באמזון (דצמבר 2016) "How Much Does Happiness Weigh On Food, Body and Spirit"

  • "כולנו אנשים אמיתיים – דיאטה הכישלון המצליח ביותר בעידן המודרני" (2011) הוצאת רימונים. 

  • "יורדים מהמשקל – מבט חדש על שפת האכילה" (יוני 2015). תורגם לאנגלית, באמזון   "Mindful Eating - Free Yourself from the Diet Language"

  • "שמנים" (2021) הוצאת אפיק

  • "לאכול, לגדול, לאהוב – שפת האכילה בין הורים לילדים"  (2024) הוצאת אפיק. 

 

וגם פעילות התנדבותית שכללה מתן הרצאות לקהל הרחב ולאנשי מקצוע, ייזום פרויקטים, פעילות רגולטורית בכנסת וכתיבת מאמרים בנושא. במסגרת הפעילות החברתית שלי כוננתי מספר דיונים בכנסת בוועדה לזכויות הילד ובוועדת הרווחה מתוך מטרה להוביל שינוי בקרב הילדים בסוגיות משקל, הערכה העצמית והאכילה בריאה. http://www.knesset.gov.il/committees/heb/material/data/yeled2012-07-16.pdf כמו כן הייתי היוזמת והיועצת של הסדרה "שמנופוביה" שעלתה בערוץ  8 https://hot.ynet.co.il/home/0,7340,L-13372-161356,00.html ולסדרה נוספת שעלתה בחדשות ערוץ 10 שאף היא עסקה בסוגיות האפליה על רקע משקל בחברה בישראל. 

בשנת 2014 הקמת מלכ"ר שמטרתו לשנות את השיח הציבורי מקצועי בישראל בסוגיית הדיאטות, המשקל והאכילה ולמנוע אפליה על רקע משקל – "אדם ומלואו" – הארגון הישראלי למניעת אפליה על רקע משקל (חל"צ). בימים של אחרי הקורונה סגרתי את המלכ"ר.

כיום במרכז שפת האכילה אנחנו מובילים שינוי במרחב האישי, המקצועי והחברתי. מלמדים ומטפלים באמצעות השפה, במערכת היחסים התוך אישית והבין אישית. אני יודעת ומאמינה שבאמצעותה ניתן לחולל ולהוביל שינויים משמעותיים, המובילים לחיים מיטבים ובריאים. שינוי שראשיתו בהתנהגויות האכילה אבל המשכו במערכות יחסים אחרות. וזאת בעצם, ההתמחות והייחוד של מרכז שפת האכילה אותו אני מנהלת.

bottom of page